Rachunek kosztów (ACCA)
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 2400-M1FiRRK(ACCA) |
Kod Erasmus / ISCED: |
14.3
|
Nazwa przedmiotu: | Rachunek kosztów (ACCA) |
Jednostka: | Wydział Nauk Ekonomicznych |
Grupy: |
Przedmioty kierunkowe do wyboru - studia II stopnia EP - grupa 2 (1*30h) Przedmioty kierunkowe do wyboru - studia II stopnia FR - grupa 1 (3*30h) Przedmioty w ramach Akredytowanych Programów ACCA |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | nieobowiązkowe |
Założenia (opisowo): | Aby zarejestrować się na przedmiot Student musi uprzednio zaliczyć kurs Rachunkowość zarządcza! |
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest wprowadzenie słuchaczy w zaawansowany zakres wiedzy i umiejętności dotyczących ewidencjonowania, rozliczania, kalkulacji, a także analizowania kosztów i określania ich wpływu na wyniki finansowe podmiotu gospodarczego. W czasie zajęć przedstawione zostaną tradycyjne i nowoczesne koncepcje rachunku kosztów. Studenci nauczą się różnych sposobów kalkulacji jednostkowego kosztu produktu. Celem kursu jest także zapoznanie słuchaczy z technikami podejmowania decyzji w przedsiębiorstwie, wykorzystującymi informacje o kosztach. Studentom zostanie przedstawiona koncepcja kosztów relewantnych (istotnych) w procesie podejmowania decyzji. Zostaną oni również zapoznani z różnymi strategiami cenowymi i nauczą się je stosować. Omówione zostaną różne metody ustalania cen transferowych w przedsiębiorstwie, a także sposoby pomiaru efektywności ośrodków odpowiedzialności w przedsiębiorstwie zdecentralizowanym. Przedmiot podlega akredytacji ACCA (składowa modułu Performance Management). |
Pełny opis: |
1. Rola i funkcje rachunku kosztów. Pojęcie kosztu, klasyfikacja kosztów według różnych kryteriów, etapy ewidencji i rozliczania kosztów 2. Analiza cost-volume-profit (CVP) 3. Kalkulacja kosztów - pojęcie, przedmiot, podmiot. Tradycyjne metody kalkulacji kosztów 4. Rachunek kosztów działań (acivity-based costing ABC) 5. Rachunek kosztów docelowych (target costing) 6. Ewidencja i rozliczanie kosztów działalności pomocniczej w spółce według różnych metod 7. Rachunek kosztów w cyklu życia produktu (life-cycle costing) 8. Koszty i przychody relewantne (istotne) 9. Strategie cenowe. Decyzje cenowe. Dolna i górna granica ceny 10. Decyzje krótkoterminowe w przedsiębiorstwie 11. Ocena wyników poszczególnych jednostek przedsiębiorstwa (divisional performance) 12. Ceny transferowe |
Literatura: |
Literatura 1. Materiały przygotowane przez osobę prowadzącą zajęcia. 2. Materiały ACCA dostępne na stronie internetowej http://www.accaglobal.com/zm/en/student/exam-support-resources/fundamentals-exams-study-resources/f5/technical-articles.html 3. G. Świderska (red.), Controlling kosztów i rachunkowość zarządcza, Difin, Warszawa 2014. 4. Sobańska I. (red.), Rachunek kosztów. Podejście operacyjne i strategiczne, C.H.BECK, Warszawa 2009. 5. Sobańska I. (red.), Rachunek kosztów i rachunkowość zarządcza; Najnowsze tendencje, procedury i ich zastosowanie w przedsiębiorstwach, C.H.BECK, Warszawa 2006. 6. Jarugowa A., Szychta A., Kabalski P., Rachunkowość zarządcza, koncepcje i zastosowania, Wolters Kluwer, Łódź 2010. 7. J. Matuszewicz, Rachunek kosztów, Finans-Servis, Warszawa 2009. |
Efekty uczenia się: |
Efekty kształcenia A) wiedza Student - posiada zaawansowaną wiedzę dotyczącą ewidencjonowania, rozliczania, kalkulacji, a także analizowania kosztów i określania ich wpływu na wyniki finansowe podmiotu gospodarczego, - zna tradycyjne i nowoczesne koncepcje rachunku kosztów, - zna zalety i wady różnych systemów rachunku kosztów, - zna zasady i wady analizy CVP w planowaniu i podejmowaniu decyzji, - zna koncepcję kosztów relewantnych, - wie jakie czynniki mogą wpływać na cenę produktu/usługi, - wie czym jest elastyczność cenowa popytu, - zna różne strategie cenowe, - zna różne metody ustalania cen transferowych i ich aspekty podatkowe, - wie jak ceny transferowe mogą wpłynąć na ocenę działalności ośrodków decyzyjnych i podejmowane w nich decyzje, - zna zalety i wady stosowania wskaźników ROI i RI w ocenie dokonań poszczególnych jednostek przedsiębiorstwa. B) umiejętności Student - umie rozróżnić klasyfikacje kosztów, - umie skalkulować jednostkowy i całkowity koszt za pomocą różnych metod, - potrafi identyfikować nośniki kosztów w metodzie ABC, - potrafi obliczyć próg rentowności i margines bezpieczeństwa, - potrafi obliczyć wskaźnik marży na pokrycie przy produkcji wieloasortymentowej, - potrafi obliczyć koszt docelowy i przychód docelowy przy produkcji jedno- i wieloasortymentowej, - potrafi zidentyfikować koszty związane z poszczególnymi fazami cyklu życia produktu, - umie rozliczać koszty świadczeń pomocniczych, - potrafi zidentyfikować i obliczyć koszty relewantne przy podejmowaniu konkretnych decyzji, - potrafi wyjaśnić i zastosować koncepcję kosztu utraconych możliwości, - potrafi wyprowadzić równanie popytu i równanie kosztów całkowitych, - umie wyznaczyć optymalny poziom produkcji i optymalną cenę produktu wykorzystując krańcowy koszt i krańcowy przychód, - potrafi wyznaczyć poziom produkcji i cenę maksymalizujące zysk stosując podejście popytowe do wyznaczania cen (metody algebraiczna i tabelaryczna), - umie wyznaczyć cenę na produkt stosując metody „koszt plus” i kosztów relewantnych, - potrafi zastosować właściwą w danej sytuacji strategię cenową, - potrafi skalkulować i porównać koszty wynikające z podejmowania różnych decyzji krótkookresowych w przedsiębiorstwie, - potrafi obliczyć cenę transferową za pomocą różnych metod, - umie obliczyć ROI i zysk rezydualny, - potrafi porównać efektywność różnych ośrodków odpowiedzialności w przedsiębiorstwie i zidentyfikować wiążące się z tym trudności, - potrafi wykorzystywać i krytycznie analizować informacje o kosztach. C) kompetencje społeczne Student - rozumie znaczenie informacji o kosztach i przychodach oraz wpływu tych informacji na zachowania ludzi w podmiocie gospodarczym, - wykazuje gotowość do poszerzania swojej wiedzy samodzielnie wyszukaną literaturą na określony temat, - potrafi współdziałać i pracować w grupie. |
Metody i kryteria oceniania: |
Metody i kryteria oceniania Obecność obowiązkowa. Zaliczenie na podstawie kolokwium na koniec semestru (70% oceny końcowej), aktywności i pracy podczas zajęć (10% oceny końcowej) i kartkówek (20% oceny końcowej). Aby zaliczyć przedmiot należy uzyskać co najmniej 50% punktów z kolokwium i jednocześnie co najmniej 50% wszystkich punktów możliwych do uzyskania z przedmiotu. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2024-02-19 - 2024-06-16 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR KON
KON
CZ PT |
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dorota Mirowska-Wierzbicka | |
Prowadzący grup: | Dorota Mirowska-Wierzbicka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/25" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-17 - 2025-06-08 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR KON
KON
CZ PT |
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dorota Mirowska-Wierzbicka | |
Prowadzący grup: | Dorota Mirowska-Wierzbicka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski, Wydział Nauk Ekonomicznych.